top of page

5 Aandachtspunten bij het maken van een indeling voor jouw aanbouw of verbouwing

Foto van schrijver: RO&ND interieurRO&ND interieur

Naast een hoop andere zaken die geregeld moeten zijn voor de start van een aanbouw of verbouwing, zoals vergunningen, het kiezen van de juiste aannemer, hoe je wilt isoleren, wil ik in deze blog aandacht geven aan de keuzes die te maken zijn voor de indeling van het nieuwe stukje woongenot.



aanbouw ontwerp
Bron: WT Architecture

 

1.   Analyseer al je wensen en leefgewoontes

Met een aanbouw wil je ten eerste vaak je aantal m2’s vergroten, maar hoe maak je zo goed mogelijk gebruik van de ruimte? Wat wil je bereiken met de extra ruimte? Wil je twee kamers bij elkaar te betrekken om één grote ruimte te maken? Of heb je meer m2’s nodig om uiteindelijk wel dat grote kookeiland kwijt te kunnen. Misschien wil je wel een aanbouw om een praktijkruimte aan huis te kunnen realiseren.

 

Hoe wil je de bestaande en nieuwe ruimte gebruiken?

Hoe beweeg je in de ruimte? Wat heb je nodig? Vergeet daarbij ook niet je leefgewoontes. Waar bevind je je nu graag of denk je graag te zijn. Ben je vooral s’ochtends actief in huis of juist s’avonds. Denk ook aan opbergruimte. Hoeveel heb je nodig en waarvoor?

 

Zet alle gedachten op papier, cluster deze in activiteiten en schrijf daarbij wat je wensen zijn zoals bijvoorbeeld:

Eten en drinken: ruimte voor 6 personen, kunnen ontbijten in het ochtendlicht.

Hobby’s en vrije tijd: plek voor muziek spelen, ruimte voor 12 gitaren en goed isoleren zodat de buurvrouw geen last heeft van geluidsoverlast.

Doe dit vervolgens voor alle activiteiten.

Andere voorbeelden van activiteiten kunnen zijn: tv kijken en ontspannen, werken, koken, spelen voor de kinderen, spelen voor de hond of kat.

 

Tot slot, vergeet niet de zonnestand. Waar komt de zon op, waar gaat die onder, waar zitten de donkere hoeken. Het kan nogal vervelend voelen om een hele dag in het donkerste deel van de kamer te werken, of de tv op te hangen waar net tegen de avond de zon op schijnt.

 

2.   Verdeel de ruimte in zones

Nu je alle activiteiten, je leefgewoontes en wensen hebt geanalyseerd verdeel je vervolgens de ruimte in cirkels of in ‘’vaktaal’’ in een vlekkenplan.

Geef elke vlek een andere kleur. De kleur correspondeert met de bepaalde activiteit. De grootte van de cirkel bepaald hoeveel ruimte je wilt dat elke activiteit inneemt.

Je weet namelijk inmiddels per activiteit precies wat je wensen zijn.

 

Vervolgens ga je die vlekken vullen met blokken. Een blok in de vorm van een bank of in de vorm van een eettafel. Maak de blokken bij voorkeur op schaal, en gebruik wanneer de plattegrond ook op schaal is, een schaalliniaal (te koop bij diverse boekhandels). Kijk naar de realistische afmetingen van de meubels die je wilt plaatsen. Wil je bijvoorbeeld met 8 mensen aan de eettafel kunnen zitten, teken dan niet een tafel van 200 cm lang, maar een tafel van minimaal 260 cm lang. Je kan eventueel ook de meubels op schaal uitknippen, zodat je kan schuiven over de plattegrond tot je de indeling hebt die het beste voelt.

 

Let daarbij vooral ook op de bewegingsruimte tussen de meubels.

Een prettige doorloopruimte is minimaal 1 meter. Is het geen doorloopruimte dan volstaat 70-90 cm ook. 1.20 meter is de ideale afstand tussen een kookeiland en aanrecht of keukenkast. Dit is genoeg ruimte om de vaatwasser open te klappen en er nog achterlangs te kunnen lopen. Een te grote afstand is ook niet fijn. Dit zorgt ervoor dat je te ver moet lopen.

Zet daarbij ook pijlen tussen de belangrijkste looproutes. Bijvoorbeeld van de bank naar de keuken of van de gang naar de tuin. Zo zie je gelijk of er niks in de weg staat.

 


indeling plattegrond
Voorbeeld van een vlekkenplan voor de indeling

3.   Verlichting

De verdeling van de verlichting begint net als de indeling ook met een vlekkenplan.

Kijk eerst goed naar de bestaande lichtpunten en de nieuw te realiseren lichtpunten. Ga je rigoureus verbouwen en worden ook alle plafonds en muren van de huidige bouw gestript dan heb je nog meer vrijheid om nieuwe of extra lichtpunten te creëren. Laat vervolgens je plan ook controleren door een elektricien.

 

Dit vlekkenplan is verdeeld in functies. Kijk goed welke functie je nodig hebt bij welke ruimte of activiteit.

De 4 verlichting functies zijn:

  • Basis verlichting: Basisverlichting die zorgt voor verlichting in de hele ruimte en zijn de lampen die je het eerste aanzet als je wanneer je de kamer binnenkomt. Meestal zijn dit plafondlampen, hanglampen of inbouwspots.

  • Functionele verlichting: Deze verlichting helpt bij het uitvoeren van functies, zoals werken, lezen of spelen. Dit kan met behulp van vloerlamp, maar ook eventueel een wandlamp met lange flexibele arm of hanglamp kan deze functie dienen.

  • Sfeerverlichting: Sfeerlichting is niet per se bedoeld om functioneel te zijn, maar om een gezellige sfeer neer te zetten. Dit kan met behulp van wandlampen, tafellampen, led strips of vloerlampen.

  • Accentverlichting: Accentverlichting wordt gebruikt een nis, kunstwerk of een mooi architectonisch detail uit te lichten. Dit wordt vaak gedaan met spots of led strips.

Vervolgens ga je ook hier de armaturen intekenen. Je geeft precies aan waar je inbouwspots, hanglampen, wandlampen, tafellampen of vloerlampen wilt.

 

 

4.   Lichtstraat of lichtkoepel

Ook al plaats je nog zoveel ramen in een aanbouw. Als de aanbouw meer dan 3 meter diep is ontstaan er altijd donkere hoeken in het midden van de ruimte. Een lichtstraat of lichtkoepel geeft extra daglicht en een fijne sfeer.

Verwerk de lichtstraat (op schaal) ook in je getekende plattegronden.

 

5.   Stopcontacten

Je denkt er misschien niet direct aan bij de eerste plannen voor de aanbouw, maar te weinig stopcontacten of stopcontacten op de verkeerde plek kan later voor spijt zorgen. Stopcontacten in oudere huizen zitten vaak hoog, terwijl je langs de muur het liefst wil dat deze op circa 25/30 cm van de grond zitten. Zo vallen ze het minste op. Zitten de stopcontacten in jouw woning al op de juiste plek, houdt dezelfde afstand (vanaf afgewerkte vloer tot midden stopcontact) dan ook aan bij de aanbouw. Zo ontstaat er een eenheid.

 

Voor het bepalen van de hoeveelheid stopcontacten kijk je weer naar je vlekkenplan van de indeling en de verlichting. Waar ga je tv kijken of muziek luisteren, waar werk je en heb je stopcontacten nodig voor je computer, een verstelbaar bureau of een extra leeslamp. Misschien wil je ook wel een stopcontact dat net boven het bureau uit komt, zodat je geen last hebt van lange snoeren bij je benen.

 

Hopelijk helpen deze tips bij de start van jouw verbouwing. Wil je meer inzicht en hulp bij keuzes voor de indeling kijk dan bij thuis & nieuw huis of stuur me een berichtje.

 

Laat even weten wat je van deze blog vond en of de tips hebben geholpen bij het maken van de indeling voor jouw aanbouw of verbouwing.

 

 

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page