top of page

5 Duurzame keuzes voor je interieur

Foto van schrijver: RO&ND interieurRO&ND interieur

Duurzaamheid en wonen zijn tegenwoordig niet meer van elkaar te scheiden en wordt vooral geassocieerd met isoleren, zonnepanelen, warmtepompen en het kiezen voor duurzaam geproduceerde producten. Dit draagt ook allemaal bij aan een beter wereld, maar ik wil ook een paar andere duurzame keuzes voor je interieur met jullie delen. Tips waar je misschien niet zo snel aan gedacht had, maar die toch bijdragen aan een duurzaam interieur.

 

De parel van je interieur

De parel van je interieur, zo noem ik één item of onderdeel van je interieur waar je niet op bespaard, maar waarbij je gaat voor wat je echt mooi vindt denkt lang gebruik van te zullen maken.

Bij een verbouwing heeft bijna iedereen te maken met een budget, wat niet tot de hemel rijkt. Keuzes maken dus. Herverdeel deze keuzes in twee categorieën:

1. Wat kan ik nog later vervangen?

2. Waar ga ik de komende 10 jaar niets meer aan veranderen?

Wel die mooie houten vloer of gietvloer met vloerverwarming in plaats van een goedkoper alternatief en bijvoorbeeld even wachten met een nieuwe eettafel.

 

Wat houten vloeren betreft kies dan wel voor een kwalitatieve vloer met een dikkere toplaag zodat deze nog een paar keer op te schuren is. Ga je voor een gietvloer, welk soort dan ook, kijk even naar welke ondervloeren er nu in je huis liggen. Het kan zijn dat je daarvoor (bouwkundige) aanpassingen moet doen.

 

Misschien wil je liever investeren in een maatwerk meubel of maatwerk keuken, zodat de ruimte die je hebt volledig wordt benut. Inventariseer van tevoren hoeveel opbergruimte je nodig denkt te hebben.

Verder is aandacht voor het materiaal ook hier de sleutel om zo lang mogelijk plezier te hebben van je investering. Een goedkoper gelamineerd aanrechtblad kan na een paar jaar gaan vlekken en beschadigen. Composiet, graniet of kwartsiet (de laatste twee zijn natuursteen) zijn duurzamere opties.

Keuzes in HPL (high pressure laminate) voor kasten en kastdeuren zijn oneindig. Daar is veel prijs en kwaliteitsverschil in te krijgen. Massief hout of fineer hout geven een natuurlijke uitstraling, maar kunnen na verloop van tijd ook iets gaan verkleuren en zijn kwetsbaarder voor vlekken en vocht. Het materiaal gaat ‘’leven’’. Het voordeel is van echt hout is dat het wel vaak makkelijker te herstellen is.

 

Kies voor klassiekers

De Eames DSR chair van Vitra, de S32 stoel van Thonet, de Wishbone stoel van Carl Hansen & Son. Enkele voorbeelden van stoelen die al tientallen jaren bestaan en al die tijd al geliefd bij veel mensen. Het nadeel hiervan is dat deze modellen ook veel gekopieerd worden. Voor een paar tientjes heb je een Vitra look-a-like in handen, maar helaas is in dit geval goedkoop altijd duurkoop. Op een gegeven moment gaat bijvoorbeeld de zitting los zitten. De eerste keer zal je het proberen te repareren, maar als het nog een keer misgaat dan is weggooien vaak de makkelijkste weg. Erg zonde natuurlijk.

Stel, deze namaak is wél goed gemaakt en ook het uiterlijk is erg vergelijkbaar met het origineel, dan zal nog het zitgemak niet hetzelfde zijn. Dit is ook precies de kwaliteit waar je bij een echte klassieker voor betaald en waar veel denkwerk en manuren achter zitten door de bekende designmerken.



Eames DSR chair Vitra
Eames DSR chair Vitra, foto credits: vitra.com

 

Wollen vloerkleed

Een kleed geeft zo’n verrijking aan je interieur en een extra isolatielaag voor je vloer, maar een mooi gemaakt exemplaar kost al gauw €2000. Zeker met kinderen en huisdieren niet een keuzes die je snel zal maken. Je kan kiezen voor een goedkoop katoenen of polyester alternatief, maar daarvan weet je zeker dat die na 2 jaar de prullenbak in kan.

Het voordeel van wol en zeker de wat compactere laagpolige varianten, is dat het vuil werend en antibacterieel is. Door de natuurlijke vetlaag hoeft het meestal niet behandeld te worden met chemische producten. Dus zelfs met kinderen en huisdieren mogelijk een geschikte optie.

Een kwalitatief geproduceerd wollen kleed gaat wel 15 tot 20 jaar mee. Vind je een pracht tweedehands exemplaar dan ben je dubbel zo duurzaam bezig.

 

Niet elk wollen vloerkleed is ook per definitie duurzaam geproduceerd. Er zijn veel bedrijven die aan massaproductie doen en waarbij de dieren erg lijden.

Merken zoals het Nederlands Perletta en Australische Armadillo gebruiken Nieuw-Zeelandse wol en claimen deze pijnvrij te verkrijgen.


 


duurzame wollen vloerkleden
Perletta vloerkleden

Hergebruik van materialen

Marktplaats kennen en gebruiken we allemaal. Een bank scoren op Marktplaats is natuurlijk duurzamer dan een nieuwe bank. Maar voor een nieuwe tweedehands vloer, keuken of bouwmaterialen kijkt niet iedereen daar. Het vraagt bijvoorbeeld best wel wat handigheid om een oud kozijn passend te krijgen in bestaande deuropening.

Tweedehands houten vloeren worden wel steeds populairder en er zijn ook meerdere partijen, onder andere via Marktplaats, die oude vloeren opnieuw gebruiksklaar maken voor een tweede leven. Soms zijn deze niet meer altijd geschikt voor een ruimte waar veel gelopen wordt zoals de gang of woonkamer, maar wel prima voor slaapkamers en de overloop.

Je hebt naast Marktplaats bijvoorbeeld ook allerlei bedrijven die tweedehands bouwmaterialen verkopen. Buurman in Utrecht (vlakbij ons vorige huis) vind ik bijvoorbeeld een mooi voorbeeld hiervan.


Denk vooruit

Wat gaat er in je leven gebeuren over 5 jaar of 10 jaar? Verwacht je gezinsuitbreiding of zijn de kinderen dan juist al zelfstandiger en gaan ze naar de middelbare school.  Wil je je werk anders gaan indelen, misschien een eigen onderneming beginnen of cursussen geven in de avonduren.

Al deze veranderingen hebben invloed op de keuzes voor je meubels en de indeling.

Een maatwerk kast met speelhoekje voor de kinderen kan vooraf al zo gemaakt worden dat het later makkelijk veranderd kan worden in een werkplek of extra kast.

Bij het maken van een nieuwe indeling voor een aanbouw of verbouwing van een bestaande ruimte zoals een garage of tuinhuis is het goed om naast de wensen die je hebt ook te kijken naar je leefgewoontes. Lees hier meer over in de blog 5 aandachtspunten bij het maken van een indeling voor jouw aanbouw of verbouwing


Kijk voor het kiezen van de kleuren niet alleen naar de tinten die nu hip zijn, maar bedenk ook waar in het verleden je aandacht naartoe ging. Zo kies je altijd een kleurenpallet dat bij jouw past. Val jij bijvoorbeeld altijd voor een warm kleurenpallet met bruin en paars tinten en wil je toch een lichtere kleur als basis. Kijk dan naar beige tinten met een rode ondertoon. Notenhout en brons passen hier ook vaak mooi bij.

 

 

Ik ben erg benieuwd hoe jij duurzaamheid in jouw interieur toepast. Laat hieronder een reactie achter.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page